Co je jód?
Jód je stopový prvek, který je pro naše tělo důležitý, ale přesto si ho samo nedokáže vyrobit. Takže se musí konzumovat z běžné stravy. Jód se v přírodně vyskytuje na několika místech, například v půdě a kamenech. Postupně se vyplavuje, odnáší a dostává se do spodních vod a moře. Z toho důvodu má mořská voda relativně vysoký obsah jódu. Proto je logické, že jód je absorbován zejména mořskými živočichy, jako jsou ryby, houby a řasy.
Účinky v lidském těle
Jód pomáhá našemu tělu produkovat hormony štítné žlázy, ale také dokáže pomáhat se správnou funkcí žlázy jako takové. Stopový prvek taktéž pomáhá zajistit normální funkci fungování kognitivních funkcí a energetického metabolismu. Jód podporuje i nervový systém a v neposlední řadě také vaši kůži. Stejně jako pravidelný příjem vitamín, je dobré dbát na denní příjem jódu → to platí i pro ty nejmenší. Jód podporuje zdravý růst dětí, proto se doporučuje i těhotným ženám konzumovat dostatečné množství jódu.
Pomáhá v boji proti radioaktivitě? Radioaktivní jód vzniká v jaderných elektrárnách při jaderném štěpení. Pro naše tělo nelze odlišit tento jód od toho přírodního.
Potřebujete zhubnout? Vyzkoušejte Ketomix!
Jaká je denní spotřeba jodu?
Věková kategorie | jód µg/den |
---|---|
Děti 1 až 4 let | 100 mcg |
Děti 4 až 7 let | 120 mcg |
Děti 7 až 10 let | 140 mcg |
Děti 10 až 13 let | 180 mcg |
Děti 13 až 15 let | 200 mcg |
Mladí lidé od 15 let do 51 let | 200 mcg |
Starší 51 let | 180 mcg |
těhotné ženy | 230 mcg |
Kojenci | 260 mcg |
Těhotným a kojící ženám se doporučuje zvýšená denní potřeba jódu, protože zásobuje jejich plod živinami přes pupeční šňůru nebo mateřské mléko. Jód je velmi důležitý pro kojence a malé děti, protože přispívá k správnému růstu.
Jaké potraviny obsahují jód?
Abyste si zajistili správný přísun jódu v těle, musíte konzumovat dostatek potravin obsahující jód. Mořské plody a ryby jsou nejdůležitějšími přírodními zdroji jódu. Odborníci doporučují, konzumovat alespoň ryby jednou týdně. Mimochodem, sladkovodní ryby obsahují také jód, ale ne v takovém množství jako mořské ryby.
Některé druhy řas a mořských řas obsahují ještě více jódu než se zdá. V některých zemích je zcela normální zařadit do jídelníčku mořské řasy a chaluhy, jako například v Japonsku nebo Francii. Hnědé řasy se často používají například jako koření k jídlu. U nás se vodní rostliny tolik v potravě neobjevují, krom sushi. Jódovaná kuchyňská sůl je součástí každé kuchyně, a je také levnou a dobrou volbou pro snadný příjem tohoto stopového prvku. Dá se zakoupit v každém supermarketu.
Jaké všechny potraviny obsahují jód?
- Treska
- Mušle
- Tuňák
- Brokolice
- Pražené arašídy
- Špenát
- Černý čaj
- Vejce
- Polotučné mléko