Grapefruit je plod grapefruitového stromu z čeledi rutovité (Rutaceae). Je to kříženec pomeranče a grapefruitu. Na světě existuje okolo 1600 druhů citrusových plodů, rozdělených do čtyř skupin: grapefruity, mandarinky, citrony a pomeranče.
Grapefruit původně pochází z karibského ostrova Barbados, kde byl tehdy objeven zhruba před 300 lety jako “kříženec” pomeranče a grapefruitu. V dnešní době je tento citrusový plod dostupný snad ve všech obchodech s potravinami. Grapefruit se dnes pěstuje téměř ve všech subtropických oblastech světa.
Patří k jedním z nejzdravějších druhů ovoce, a proto je v některých zemích nazýván “královnou” citrusových plodů. S obsahem vitamínu C → obsahuje neuvěřitelných 41 mg na 100g, málo kalorií, téměř žádný tuk a velké množství vlákniny.
Za jeho typickou chuť se skrývají jejich vnitřní hodnoty jako je vitamín A, B1, B2 a B6 a také minerály jako je draslík, hořčík a vápník.
Jeden název, ale mnoho odrůd. Na světě existuje okolo 20 různých odrůd grapefruitu, z nichž se některé velmi liší svým vzhledem a chutí. V zavilosti na odrůdě se barva dužiny liší od světle žluté po rubínovo-červenou.
Citrusové plody jsou ve zralosti kolem 10 až 15 cm velké, kulaté a obvykle mají sytě žlutou slupku s velkými póry.
Nedoporučuje se užívat současně s léky, protože látky v něm obsažené mohou neutralizovat nebo zesilovat účinek různých léků a tím způsobit předávkování.
Grapefruitová šťáva zvyšuje kyselost žaludeční šťávy, proto se grapefruit doporučuje lidem s nízkou kyselostí a zároveň je kontraindikován při různých onemocněních trávicích traktu.
I když má tak hořkou chuť, patří grapefruit k skvělému a zdravému ovoci, které by mělo být součástí vaší stravy. Obsahuje totiž velké množství živin a také málo kalorií.
Grapefruit totiž nemá žádné kalorie. 100 gramů obsahuje pouze 42 kalorií. Například stejně jako pomelo má grep vysoké hodnoty vitamínu C → ve 100 gramech je až 45 miligramů vitamínu C.
Grapefruit červený má okolo 42 kcal.
Kromě toho se grapefruit skládá z následujících složek:
obsah | na 100 g |
---|---|
kcal | 50 g |
voda | 90 g |
cukr | 8 g |
tuky | 0,2 g |
draslík | 180 mg |
vápník | 18 mg |
hořčík | 10 mg |
vitamín C | 44 mg |
Jedná se o citrusové ovoce, který je skvělým zdrojem vitamínu C, a to vše s malým množstvím cukru a proto má svojí pověst dietního ovoce. Tím ale jeho výhody nekončí…
Jedná se o ovoce, které je bohaté na antioxidanty.
V případě hypercholesterolémie by navíc konzumace 2 grapefruitů denně snížila hladinu krevních lipidů. A to v případě jeho konzumace před každým jídlem po dobu 12 týdnů, pozitivně ovlivnila hubnutí.
Jedná se o skutečně zdravé jídlo! Dejte si ale pozor, bylo zjištěno že grapefruit může mít v kombinaci s některými léky vedlejší účinky.
Jaké další výhody grapefruitu?
Grapefruit také obsahuje antioxidanty, které snižují hladinu cholesterolu. Jeden grapefruit denně pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu v krvi.
To je důležité zejména pro lidi trpící ischemickou srdeční chorobou a onemocněním krevního oběhu, pro které je zvýšená hladina cholesterolu dalším rizikovým faktorem. Podle některých údajů grapefruity s červenou dužinou osahují mnohem více látek snižujících cholesterol než grapefruity se žlutou dužinou.
Jelikož grapefruit obsahuje vysokou dávku vitamínu C, podporuje tím imunitní systém hned několika způsoby.
Pokud začnete konzumovat dostatek vitamínu C, může to mít pozitivní vliv při prevenci a léčbě respiračních a jiných infekcí.
Grapefruitu se v botanice také říká pomelo. Je bohatý na vitamíny a antioxidanty a díky tomu má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Také má vliv na zlepšení kardiovaskulárních problému v případě nadváhy, snižování hladiny triglyceridů v krvi.
Vzhledem k tomu, že doporučená dávka grapefruitu závisí na několika faktorech, jako je věk nebo zdravotní stav, váš lékař vám poradí doporučenou vhodnou dávku. Dejte si ale pozor, existuje mnoho léku, které se nesmí využívat současně v kombinaci s některými léky.
Grapefruit lze uchovávat v košíku s ovocem až dva týdny, v přihrádce na ovoce v lednici až dva měsíce v závislosti na odrůdě. I proto, že jsou velmi silně ošetřovány chemikáliemi.
Na světě existují asi dvě desítky odrůd grapefruitu. A dělí se na dvě skupiny – bílé (nebo žluté) grapefruity se nažloutlou dužinou a červené (nebo růžové).
Červené grapefruity (ruby, rio red, star ruby, flame) byly vyšlechtěny v polovině 20 století v USA. Zpravidla platí, že čím více červeného odstínu grapefruitová dužina obsahuje, tím je sladší.
Existují odrůdy s mnoha semeny v plodech i také bez semen.
Chuť je kyselá ale i sladká. Grapefruit má mnoho různých chutí, díky čemuž je oblíbenou součástí lehkých ovocných salátů, ovocných šťáv a ovocných nápojů, zejména v teplém období. Například vychlazená grapefruitová šťáva nabízí zdravou dávku energie pro začátek dne.
Vznikl křížením ve volné přírodě na karibském ostrově Barbados → poté se zkřížil pomeranč a grapefruit a výsledkem bylo známe hořké ovoce s růžovo-žlutou slupkou a dužinou.
Každý rok se vypěstuje více než 9 milionu tun, včetně pomela.
Více než polovina všech grapefruitů pochází z Číny.