Hořčík můžete najít především v rostlinné stravě. Mezi skvělé zdroje hořčíku patří obiloviny, ořechy, semena, luštěniny, minerální voda, zelenina a sušené ovoce. Můžeme hořčík také najít i v mléčných výrobcích, rybách nebo mase.
Pokud hledáte potraviny, které obsahují velké množství hořčíku, tak jste zde na správném místě. Obecně je důležité jíst pestrou a vyváženou stravu. Díky tomu vaše tělo získá nejen hořčík, ale i všechny další důležité živiny, které jsou pro vaše tělo nezbytné. Následující tabulky vám dají na výběr mnoho potraviny bohatých na hořčík. Všechny potraviny jsou zde rozděleny do různých kategorií.
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Obsah hořčíku na 100 g potravin:
Minerální hořčík je nezbytný pro metabolismus lidského těla. Účastní se mnoha různých reakcí v lidském těle, včetně tvorby kostí, metabolismu sacharidů a tvorby bílkovin. Hořčík hraje roli také při krevním tlaku, svalovém napětí a přenosů vzruchů v nervovém systému.
Je také důležitý pro růst, energii a elektrickou stabilitu buněk a také pro buněčný transport vápníku.
Tělo si hořčík nedokáže samo vyrobit a každý den ho ztrácí asi okolo 100 miligramů. Abyste se vyhnuli nedostatku hořčíku, musíte ztrátu kompenzovat pestrou a vyváženou stravou.
Jaká je denní doporučená dávka hořčíku?
Na hladinu hořčíku v těle existují i další důležité faktory. Například kdo se hodně potí, vylučuje mnohem více hořčíku díky zvýšenému pocení.
Věděli jste že také stres dokáže zvýšit spotřebu hořčíku v těle? Protože když k tomu dojde, tělo začne produkovat více hormonů, které podporují uvolňování hořčíku do moči. Navíc stres způsobuje stažení cév, což může mít za následek zvýšení krevního tlaku v těle. Některé buňky uvolňují hořčík do krve, aby tomu zabránily.
Zvýšená koncentrace hořčíku v krvi zase aktivuje ledviny → to zajistí rychlé a opětovné uvolnění přebytku tohoto minerálu.
Některá onemocnění (průjem, zvracení a poruchy trávicího traktu) také může mít za následek zvýšení vylučování hořčíku.
Hořčík můžeme najít v mnoha různých potravinách, které jsme zde jmenovali. Rostlinná strava je obecně nejlepší volbou, pro dostatečný příjem hořčíku. Obzvláště dobrými zdroje jsou obilné produkty, ořechy, semena a luštěniny.
Vzhledem k tomu, že zejména vnější vrstvy zrna obsahují hodně minerálu, doporučuje se užívat celozrnné varianty potravin.
Kromě toho jsou dobrými dodavateli přírodní minerální vody s obsahem hořčíku, které obsahuje alespoň 50 miligramů na litr a také zelená zelenina a sušené ovoce.
Hořčík také obsahují i potraviny z živočišných zdrojů, jako jsou mléčné výrobky, maso nebo ryby. Jejich obsah minerálních látek je však celkově v poměru s vodou nižší.
Tělo dokáže v průměru vstřebat pouze 30-50 % hořčíku, který přijímáme pestrou stravou. To však závisí na různých faktorech. V závislosti na způsobu zpracování potraviny se ztrácí například část hořčíku.
Dejte si pozor… pokud budete konzumovat hodně bílkovin a fosfátu prostřednictvím jídla, bude vaše vstřebávání hořčíku horší.
Hořčík hraje v těle mnoho zásadních rolí, jako je podpora svalové a nervové funkce a pomáhá zvýšit produkci energie. Nízká hladina hořčíku obvykle nezpůsobuje příznaky. Chronicky nízká hladina však může zvýšit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, cukrovky typu 2 a osteoporózu.
Hořčík je minerál, který je přirozeně přítomný v mnoha potravinách a přidává se do dalších potravinářský výrobků. Je také dostupný jako doplněk stravy a je přítomen v některých lécích.
Dýňová semínka, mandle, špenát, kešu oříšky, arašídy a mnoho dalšího…