Potravinové doplňky s obsahem kyseliny alfa-lipoové pomáhají zmírňovat nervová poškození u diabetiků. Je také považována za nejdůležitější antioxidant v lidské těle. Pomáhá pravděpodobně také při ochraně jaterních a mozkových buněk a v prevenci katarakty. Co je to kyselina alfa lipoová? Jaké má účinky a jaké je její dávkování?
Co je to kyselina alfa lipoová
Kyselina alfa lipiooová patří k těm nejdůležitějším antioxidantům v našem lidském těle. Dnes víme, že tato kyselina se nachází téměř ve všech buňkách v lidském těle a hraje důležitou roli při tvorbě energie v mitochondriích. Tento fakt zjistili vědci již v padesátých letech 20 století. A až poté v osmdesátých letech přišli vědci na to, že tato kyselina může být mocným antioxidantem přirozeně se vyskytující vysoce reaktivní molekuly, které jsou vázané na volné radikály jenž mohou poškozovat tkáně a buňky.
Věděli jste, že kyselina alfa-lipioová, kterou vaše tělo vytváří jen v patrných dávkách, je přítomna například ve špenátu, mase, játrech a v pivovarských kvasnicích? Bohužel ale z těchto potravin lze ovšem se dají získat léčebné dávky jen velmi obtížně, proto někteří lidé vítají možnost užívat doplňky kyseliny alfa-lipioové, aby dokázaly zlepšit svůj zdravotní stav.
Látka hraje velmi důležitou roli při cukrovce. Jako důležitá složka při léčbě cukrovky také ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje poškození nervů. Dostatečný přísun kyseliny alfa-lipioové má také pozitivní vliv na celý organismus.
Jedná se o mastnou kyselinu, obsahující síru, jejíž atomy síry jsou vázány v kruhové struktuře.
Jakou má funkci?
Kyselina alfa lipioová zastává v těle hlavně 2 důležité funkce. Na jedné straně je koenzymem různých enzymových komplexů a díky tomu je přítomna v každé buňce lidského těla. Díky tomu jsou nenahraditelná pro vlastní tvorbu energie buňky.
Na druhou stranu je kyselina alfa lipioová jedním z nejdůležitějších antioxidantů v lidském těle, protože se jedná o mastnou kyselinu obsahující síru, a ta má za úkol speciální vlastnost → je rozpustná ve vodě a v tucích.
Dále je také důležité zmínit, že kyselina alfa lipioová pomáhá vitamínům skupiny B (včetně tiaminu), riboflavinu, kyseliny pantotenové a niacinu přeměňovat sacharidy, tuky a bílkoviny v potravě na energii, kterou dokáže lidské tělo ukládat do zásoby k pozdějšímu použití.
Díky antioxidačním vlastnostem, dokáže kyselina zvyšovat účinnost vitamínu E a C.
Pomáhá odbourávat těžké kovy v těle a zvyšuje zpracování inzulínu.
Hlavním a důležitým faktorem kyseliny alfa lipioové je ta, že pomáhá k léčení nervovému poškození při diabetické neuropatii.
Kromě toho, má tato účinná látka další následující funkce:
- Pomáhá zneškodňovat volné radikály
- Navrací glutation, vitamín C a vitamín E do původní podoby
- Zvyšuje obsah vitamínu C v buňkách
- Zvyšuje celkovou antioxidační sílu v lidském těle.
Hlavní výhody kyseliny alfa lipioové
Mezi hlavní funkce a účinky kyseliny patří:
- Pomáhá léčit sníženou citlivost, brnění a příznaky poškození nervů
- Chrání játra při hepatitidě
- Brání vývoji šedého zákalu
- Pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě
- Silný a účinný antioxidant
- Zvyšuje imunitu
- Zmírňuje projevy některých onemocnění (AIDS, chronický únavový syndrom atd..)
- Chrání krevní cévy
- Zvyšuje příjem a využití glukózy
- Chytá volné radikály
- Podporuje krevní oběh
- Zvyšuje citlivost na inzulín
- Chrání před kardiovaskulárními chorobami
- Snižuje oxidační stres
Pomáhá v boji proti cukrovce
Diabetes 1. typu, také známý jako diabetes mellitus, a je způsoben nedostatkem inzulínu v krvi. Tímto typem cukrovky trpí kolem deseti procent všech diabetiků. Onemocnění se obvykle vyskytuje v dětství nebo při dospívání, zatímco diabetes 2. typu je typickým onemocněním stáří. Kyselina alfa lipioová prokazuje svou všestrannost při léčbě cukrovky
- Zlepšuje citlivost na inzulín
- Pomocí kyseliny alfa lipioové mohou buňky lépe využívat glukózu k výrobě energie
- Pomáhá aktivovat transportní molekuly → to má za následek vyšší příjem glukózy a normalizaci hladiny cukru v krvi
- Zlepšuje vodivost nervů a pomáhá při funkčních poruchách, jako je necitlivost, brnění a nepohodlí
- Zlepšuje prokrvení nervů a tím i přenos vzruchů
- Pomáhá minimalizovat následky cukrovky
Kyselina alfa lipioová je skvělý antioxidant
Na rozdíl od jiných antioxidantů je kyselina lipiová rozpustná v tucích a i ve vodě. Díky tomu může chránit před oxidací buněk, krve a i v části tukových buněk (buněčné stěny, membrány).
Jaké potraviny obsahuji kyselinu alfa lipioovou?
Lidské tělo je schopno si tuto kyselinu do určité míry vyrábět samo. Pro lidi se zvýšeným oxidačním stresem může být užitečný dodatečným příjem prostřednictvím potravin. Týká se to například kuřáků nebo sportovců, ale také lidí, kteří se stravují nevyváženou stravou.
Téměř všechny živočišné buňky obsahují kyselinu AL, ale například svalovina a vnitřnosti jako jsou játra a ledviny, jsou na kyselinu alfa lipioovou obzvláště bohaté.
Špenát, brokolice a rajčata jsou navíc dobrými rostlinnými zdroji této kyseliny.
Pokud však chcete začít užívat doplňky stravy s kyselinou alfa lipioovou, měli byste se ujistit, že obsahují přirozenou kyselinu AL.
V jakých potravinách můžeme najít kyselinu alfa lipioovou?
- Játra
- Ledviny
- Špenát
- Brokolice
- Pivovarské kvasnice
- Brambory
Vedlejší účinky kyseliny alfa lipiové
Vysoké a především příliš vysoké dávky kyseliny alfa lipioové mohou vést k nežádoucím vedlejším účinkům, které se však vyskytují spíše výjimečně. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří závratě a nevolnost. V závislosti na formě se mohou objevit i ve velmi vzácných případech i tyto nežádoucí účinky:
- Svědění
- Zarudnutí kůže
- Alergické reakce
- Alergický šok
- Dušnost
- Bolest hlavy
- Dvojité vidění
- Porucha srážlivosti krve
Dávkování kysely alfa lipioové
Kyselina alfa lipioová se obvykle podává v dávkách od 100 do 200 mg třikrát denně. Někdy postačí i menší dávka zhruba okolo 50 až 150 mg denně.
Pokud budete konzumovat doplněk stravy, řiďte se se pokyny od výrobce na obalu.